Del 2: Många av barnen blev alltså syste...

Del 2: Många av barnen blev alltså systematiskt mördade av prickskyttar och alla hittills ihopsamlade namn på dessa fanns där och det hela kändes så rörande och fel. Vi såg också stora gravplatser varav flera där både kristna och muslimer begravdes sida vid sida.

Senare besökte vi EUFOR-basen och fick reda på att dom har två olika typer av soldater; obeväpnade obersvationssoldater som är ute och beväpnade soldater som mest är på basen, eftersom behovet av dessa kraftigt minskat med tiden. Om rättsväsendet och de politiska insitutionerna skulle kollapsa, vilket trots Bosniens allt för komplicerade och ineffektiva politiska system i dess unga demokrati verkar osannolikt, så skulle EUFOR ingripa med vapenmakt men då skulle allt gå tillbaka som till tiden efter kriget. I oktober är det val och jag hoppas så många unga som möjligt röstar, trots mångas avsaknad av att kunna göra någon skillnad.

I juli står EUFOR i höjd beredskap på 15 årsdagen av massakern i Srebrenica; hoppas allt går bra och att alla sköter sig när världens ögon vilar där den 11 juli. Om knappt två timmar är vi framme i Srebrenica, blogginlägg om denna extraordinära plats kommer självklart senare. Ses! Vidimo se!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0