Langt langt inlagg fran hosteldatorn

Hej kara vanner! Som ni marker sa ar jag inte analfabet utan det saknas bara lite aa och o.

Snart dags for en springtur i Prishtina pa stan innan vi drar oss tillbaka till var stora rum (nastan typ svit) hela gruppen och har en myskvall tillsammans.

Jag tankte borja beratta om allt i kronologisk ordning..

SODRA MITROVICA.

Detta var den dag som utan tvekan gjorde starkast intryck pa mig.. Har skrivit innan om norra delen av staden dar Kosovoserber bor och fattigdomen ar utbredd. I sodra Mitrovica, precis over bron ner ser nedan, ar det som att komma till en helt annan stad. Det finns nagot farre poliser pa gatorna, bilarna och framforallt husen ar i otroligt mycket battre form och skick. Vi hade ett mote med bland annat en organisation som forsoker hitta saknade personer fran kriget. Berorande och valdigt intressant. Och for min egen del fick jag snabbt skifta over till den lilla albanska jag kunde prata, tillexempel att saga tack som faleminderit och inte hvala, mirdita och inte dobar dan *goddag*.



Bron i Mitrovica, taget pa den norra sidan mot den sodra sidan.


PRIZREN. Det var en vacker gammal och charmig stad. Vi akte dit med taxi, efter att ha kommit overens med chaufforerna om 15 euro per bil men nar vi kom fram ville en ha 50 euro. Och diskussionen var igang. Vi betalade 15 som var overenskommet och accepterat och borjade ga darifran. En springer efter och vill ha betalt, varpa vi sager att vi ska blanda in polis och han sager Okey. Sa vi borjar ga dit, polisen kommer och efter lite prat sa verkar polisen saga till chaufforen att han ar lojlig som brakar om detta, vi ar 11 europeer, en fran Kanada, en fran Nya Zeeland och Framforallt en fran USA! Och for er som inte vet det sa ar Kosovos storsta allierade USA som stott ett sjalvstandigt Kosovo fran borjan och investerat en jakla massa pengar i landet. Som ni ser pa bilderna nedan sa finns Amerikanska flaggan lite overallt och dem flesta gillar amerikaner starkt.





I Prizren fanns tydligen en svensk filmfestival, se dar!





En av flera sma broar i Prizren, sodra Kosovo




Nagon random bloggare..




En av flera Moskeer i Prizren


PRISHTINA.
Ska beratta lite snabbt om huvudstaden.. Overhuvudtaget sa ar folket otroligt snalla och tillmotesgaende har. Sager man nagot pa albanska sa blir dom jatteglada och dom fragar mycket om var man ar ifran. Staden i sig ar valdigt frasch, mycket mer an man kunde tro for en stad i ett av Europas allra fattigaste lander. Detta beror mycket pa investeringar fran framforallt USA och EU, pengar fran exilkosovoalbaner och, uppenbart och ingen stor hemlighet, tyvarr fran organiserad brottslighet till stor del. Detta marks tydligt pa det fakum att det finns fler dyra bilar har an i nagon annan stad i Sverige. Det finns till storsta del BMW, AUDI och Mercedes, alla nya, skinande, dyra SUVs.  Men staden ar fin, det kanns verkligen som en ung stad, en del av Europa, oavsett om man gillar det eller ej.



En (tror jag) regeringsbyggnad i centrala Prishtina


Nu ska jag ut och springa, ska skriva om denna dag senare! Var annu en dag av kontraster. Fortsatt kommentera, hor av er och allt!


Ta hand om er sa lange, dotenimir!

Kommentarer
Postat av: Soso

Hej igen din bloggare, det är intressant att läsa din blogg,och jävlar vilken envis taxichaufför haha!Det är roligt att läsa om dina äventyr, fortsätt skriv!simpatican dan jagnje :)

2010-06-14 @ 21:42:06
Postat av: Balkanblogg av Marcus

Jaa nastan sa man blev lite orolig med taxikillen dar men som sagt, med en amerikan i gruppen kommer man langt i Kosovo haha. Vad betydde de sista?

2010-06-16 @ 08:16:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0