Via SMS: Det sista från Prishtina oc...

Via SMS: Det sista från Prishtina och lite Sarajevo.
I måndags besökte vi också EU-LEX, som jobbar med att stärka polis, tull och rättsväsendet i allmänhet i Kosovo. Basicly kan man säga att EU-LEX hanterar svåra brott som inte KP, Kosovopolisen klarar av som krigsbrott, korruption och organiserad brottslighet.

Dagen efter besökte vi Camp Victoria, den svenska militärbasen där Sverige har 250 soldater av hela internationella Kosovostyrkan KFOR med 11 000 soldater. Det blev många flashbacks och gemytlig stämning när man fick återse kära Försvarsmakten igen. Vi fick presenterat av vad svenska militären gär där nere och hur allt förutom Liasion Monitoring Teams, grupper som åker runt och kollar av läget, försvinner i oktober när Camp Victoria avvecklas.

Efter detta åkte vi buss hela natten till Sarajevo! Fantastiskt att se naturen vi åkte igenom och prata med folk på bussen. Mindre fantastiskt med mygg och serbisk gränspolis som sökte igenom en del av våra väskor eftersom vi var utlänningar men så är det..
Sarajevo är riktigt vackert och dom flesta tycker det är finast hittills.

Idag torsdag besökte vi OSCE som jobbar med att främja säkerhet, demokrati och social struktur utifrån Dayton-avtalet. Senare besökte vi ICTY som utreder och dömer krigsbrottslingar från kriget i forna Jugoslavien; det kommer bli känslosamt att på fredag komma till Srebrenica där folkmordet ägde rum.

Nu är det dags att dra sig ner mot vackra stan hela kvällen och natten! :)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback